Design for Government -kurssi esillä Designmuseon näyttelyssä
Optimistinen näyttely katsoo tulevaisuuteen ja kysyy, miten muotoilu voi haastaa nykyhetken ja muokata tulevaisuutta.
Map © OpenStreetMap. Some rights reserved.
Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon yhteisnäyttely Enter and Encounter – Kutsu huomiseen -näyttely esittelee suomalaista nykymuotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta. Aalto-yliopiston Design for Government -kurssi on yksi näyttelyssä mukana olevista projekteista.
Design for Government -kurssi on eturintamassa muotoilukentän laajetessa julkiselle sektorille. Vuodesta 2013 lähtien järjestetyllä kurssilla opiskelijoiden tavoitteena on ratkaista eri ministeriöiden käytäntöjen, ohjeistusten ja toimintatapojen haasteita. Kurssilla muotoilu nähdään strategisena toimintavälineenä, jota voidaan käyttää apuna päätöksenteossa. Tämä rakentaa muotoilulle uusia perinteitä: Esinelähtöisen muotoilun lisäksi muotoilun avulla voidaan löytää uusia ratkaisuja erilaisten prosessien, palveluiden, käytäntöjen ja muiden ei-materiaalisten tuotteiden suunnittelussa.
Tähän mennessä Design for Government -kurssi on tehnyt yhteistyötä kuuden eri ministeriön kanssa. Kurssille on osallistunut yhteensä 70 opiskelijaa 11 eri alalta ja neljästä eri yliopistosta. Ministeriöiden opiskelijoille antamat toimeksiannot ovat käsittäneet laaja-alaisesti erilaisia kysymyksiä, kuten esimerkiksi miten uusilla asumisratkaisuilla voidaan tukea saavutettavaa ja itsenäistä asumista, miten uusi kansallinen jätteiden kierrätysohjeistus voitaisiin uudelleen muotoilla tai miten maataloustuotanto liittyy kiertotalouteen ja kouluruokailuun. Opiskelijoiden kehittämät ratkaisuehdotukset koostuvat niin sähköisten palveluiden suunnittelusta kuin käytäntöjen ja ohjeistusten uudelleen muotoilusta.
Designmuseon ja Taideteollisuusliitto Ornamon yhteisnäyttelyssä kurssia ja sen tavoitteita valotetaan videodokumentin myötä. Dokumentti kuvaa moniäänisesti kurssin puitteissa toteutettuja muotoiluprosesseja sekä niiden vaikutuksia niin opiskelijoiden, kurssin opettajien kuin ministeriöiden edustajien näkökulmista.
Työryhmä: Taneli Heinonen, Seungho Lee, Hella Hernberg, Juha Kronqvist, Ramia Mazé; kuraattoriassistentti Miina Pohjolainen ja videodokumentti: Roman Lihhavtshuk.
Lisätietoja näyttelystä: http://www.designmuseum.fi/en/exhibitions/enter_and_encounter-2/