Väitös muotoilun alalta: KM Maarit Aakko

2016-08-19 12:00:00 2016-08-19 14:00:00 Europe/Helsinki Väitös muotoilun alalta: KM Maarit Aakko Aakkon tutkimus tarkastelee artesaanisuutta nykymuodissa ja käsittelee sen merkitystä nyky-yhteiskunnan kulttuurisessa kontekstissa. http://old.design.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e63ddcbb61212e3ddc11e6b26beb0c9772ff94ff94 Hämeentie 135 C, 00560, Helsinki

Aakkon tutkimus tarkastelee artesaanisuutta nykymuodissa ja käsittelee sen merkitystä nyky-yhteiskunnan kulttuurisessa kontekstissa.

19.08.2016 / 12:00 - 14:00
Arabia, Hämeentie 135 C, 00560, Helsinki, FI

KM Maarit Aakko esittää tarkastettavaksi väitöskirjansa Fashion In-Between. Artisanal Design and Production of Fashion perjantaina 19. elokuuta 2016.

Vastaväittäjänä toimii professori Hazel Clark, Parsons School of Design. Kustoksena on professori Kirsi Niinimäki, Aalto-yliopiston muotoilun laitos.

Keskustelu käydään englanniksi.

TIIVISTELMÄ

Valtaosa vaatteista valmistetaan nykyisin teollisella massatuotannolla, mutta silti osalla vaatesuunnittelijoista on artesaaninen lähestymistapa muotiin. He valmistavat vaatteita pienissä erissä, usein paikallistuotantona, ja hyödyntävät perinteisiä käsityötekniikoita osana suunnittelua ja valmistusta. Tämä väitöskirja tarkastelee artesaanisuutta nykymuodin kontekstissa ja pyrkii määrittelemään artesaanisen muodin erityispiirteitä sekä käsittelee sen merkitystä nykyajan kulttuurisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa. Väitöskirja syventyy tarkastelemaan vaatesuunnittelijan roolia artesaanisen muodin tuotannossa sekä analysoi hänen mahdollisuuksiaan kontrolloida ja vaikuttaa toiminnan eri vaiheisiin. Käsityötaitoja ja laatua vaaliva artesaanisen muodin menetelmä edustaa vaihtoehtoista lähestymistapaa muodin tuotantoon sen vallitseviin käytäntöihin verrattuna.

Koska artesaanisen muodin aluetta on toistaiseksi tutkittu vähän, väitöskirja pyrkii kartoittamaan sen keskeisiä ominaisuuksia aineistolähtöisesti. Tutkimuksen aineisto koostuu artesaanisten vaatesuunnittelijoiden haastatteluista sekä muusta etnografisesta aineistosta, kuten showroom- ja studiovierailuista sekä osallistuvan havainnoinnin avulla kerätystä aineistosta artesaanisessa vaatesuunnitteluyrityksessä.

Tutkimustulokset kuvaavat, miten artesaaninen muoti yhdistää vaatteiden perinteiset valmistustavat ja ajanmukaisen muotisuunnittelun: käsityöllisiä menetelmiä hyödynnetään luovasti, muodin konteksti huomioiden. Tätä lähestymistapaa luonnehtii erityisesti käsite taidokas materiaalisuus (”skillful materiality”): se kuvastaa keskittymistä korkealaatuisiin materiaaleihin ja vaatteen taidokkaaseen valmistukseen. Lisäksi siinä painottuu suunnittelijan yhdistynyt rooli (”integrated role”): Usein pienissä, artesaanisissa vaatesuunnitteluyrityksissä suunnittelija on samalla myös yrityksen omistaja ja johtaja. Tämä keskeinen rooli mahdollistaa suunnittelijan osallistumisen suunnittelun ja tuotannon kaikkiin vaiheisiin sekä läheiseen yhteistyöhön työntekijöiden, alihankkijoiden ja usein myös asiakkaiden kanssa. Tällainen itsenäinen asema merkitsee samalla vapautta luovaan kontrolliin (”freedom for creative control”) ja antaa suunnittelijalle tilaisuuden kontrolloida suunnittelua, tuotantoa ja yrityksen toimintaa hänen omien periaatteittensa mukaisesti; se on ikään kuin mahdollisuus materialisoida arvoja (”materializing values”).

Yleisesti ottaen tämä väitöstutkimus käsittelee muotia, joka sijaitsee vaatetusteollisuudessa vallitsevan järjestelmän reunoilla, ja tarjoaa näin vaihtoehtoisia näkökulmia nykyiseen, resursseja tuhlaavaan systeemiin. Väitöskirja on mukana luomassa harkitumpia muodintuotannon tapoja, jotka tukevat muodin hitaampaa kiertokulkua. Lisäksi se osoittaa, että perinteiset ja käsityölliset menetelmät ovat relevantteja myös nykyajassa. Artesaanisten vaatesuunnitteluyrityksien itsenäinen asema sekä paikallinen ja pienen mittakaavan tuotanto antavat mahdollisuuden asettaa eettisesti ja ekologisesti korrekteja periaatteita muodin suunnittelun ja tuotannon perustaksi.