Väitös muotoilun alalta: MA Karthikeya Acharya
Tutkimuksessa kehitellyssä mallissa ”avataan” kodinkoneiden, laitteiden ja kodin yksityiset energiamittaukset suunnittelun avulla.
Map © OpenStreetMap. Some rights reserved.
MA Karthikeya Acharya esittää tarkastettavaksi väitöskirjansa Opening the Electrome: Redefining Home for Energy Studies through Design Practice.
Vastaväittäjänä toimii PhD John Vines, Newcastle University.
Kustoksena on professori Jack Whalen Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitokselta.
Keskustelu käydään englanniksi.
TIIVISTELMÄ
Tutkimus esittelee suunnittelumallin, jonka toteutus kentällä koostuu kolmesta osasta: kyselystä, prototyypin tai ideoiden testauskonseptin luomisesta ja eräänlaisesta yksilön aktivismista. Taustana on neljä aiemmin muotoilussa, taiteessa ja arkkitehtuurissa käytettyä lähestymistapaa: empaattinen suunnittelu, interrogatiivinen suunnittelu, relaatioestetiikka ja kriittinen regionalismi. Tutkielma on luonteeltaan ongelmalähtöinen suunnittelututkimus. Kotitalouden energiankulutuksen mittaukset muodostavat perusdatan ja samalla kiinnitetään huomiota siihen, että mittauksiin liittyy ympäristö- ja informaationäkökohtia. Tutkielmassa nojaudutaan tähän yhteyteen, otetaan huomioon jatkuvat muutokset kotitalouksien energiajärjestelmissä ja tarkastellaan kotitaloutta kolmesta eri teoreettisesta näkökulmasta. Näin tarkasteltuun kotitalouteen viitataan termillä elektromi (engl. Electrome).
Ensimmäinen kenttätutkimus toteutettiin intialaisissa kotitalouksissa. Asukkaita haastateltiin ja heidän kanssaan tehtiin suunnitteluharjoituksia. Osoittautui, että kun asukkaat antavat merkityksiä kodinkoneilleen ja laitteilleen sähkövirtojen, -laitteiden ja niiden käytön muodostamana kokonaisuutena (electro-home), nämä kodinkoneet ja laitteet ilmentävät useita erilaisia sosiaalisia suhteita. Energian käyttöä voidaan tarkastella informaationa ja kun tämä informaatio yhdistetään kodin laitteista johdettuihin sosiaalisiin suhteisiin, nousee esiin tietoasumisen (dwelling with data) käsite. Tämä esitetään elektromin ominaispiirteenä.
Kahdessa muussa kenttätutkimuksessa suunnittelumallilla testattiin mm. energiainformaatioon pohjautuvia kotipalveluita. Mallissa ”avataan” kodinkoneiden, laitteiden ja kodin yksityiset energiamittaukset suunnittelun avulla. Suunnittelumalli vaatii elektro-määrän muutosta universaalilla teknologialla synnyttääkseen uudet voimasuhteet aineellisen todellisuuden hallinnalle ja esittelee suunnittelutaktiikan, jota kutsutaan tiedon de-elektrofikaatioksi (de-electrofication). Kyselystä, prototypoinnista ja aktivismista saatujen tulosten pohjalta tutkielma esittää, että suunnittelu voi luoda useita erilaisia yhtenäisen toiminnan ohjelmia.
TERVETULOA!