Muotoilun opiskelijoiden vati ylsi voittoon Bocuse d’Or Europe -kilpailussa
Suomen edustusjoukkueen vadin ovat suunnitelleet Aalto-yliopiston opiskelijat Laura Meriluoto ja Klaudia Kasprzak.
Suomen Bocuse d’Or -joukkue voitti maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa parhaan vadin palkinnon. Joukkue sijoittui kilvassa neljänneksi ja menee Lyonissa tammikuussa 2019 pidettäviin loppukilpailuihin.
Euroopan Bocuse d’Or -karsinnat käytiin 11.–12.6. Torinossa Italiassa. Kilpailun kärkisijoille ylsivät Norja, Ruotsi ja Tanska. Euroopan osakilpailuun valittiin 20 maata, joista 10 pääsi tammikuussa 2019 pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin. Suomen edustaja on Ismo Sipeläinen.
Bocuse d’Or -kilpailutiimi teki ensimmäistä kertaa yhteistyötä Aalto yliopiston opiskelijoiden kanssa.
“Tämä oli hieno saavutus kaikin puolin. Upea kokemus koko tiimille ja suunnitteljoille kuulla tulokset paikan päällä. Tämä oli huikea tulos yhteistyöllemme Aalto-yliopiston ja nuorten muotoilijoiden kanssa”, iloitsee Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO:n toimitusjohtaja Bettina Lindfors.
Muotoiluosaaminen nousee kilpailussa esiin, kun toinen kokkikilpailun tehtävistä esitellään kilpailuun suunnitellulla ainutkertaisella vadilla. Vatitehtävässä edellytetään, että maat esittelevät omaa ruokakulttuuriaan, ja kilpailijan kyky tuoda oman kotimaansa identiteettiä annokseen vaikuttaa pisteytykseen.
Suomen luonto, estetiikka ja käyttötarkoitus kohtaavat
Vadin suunnittelussa muotoilun kandidaattiopiskelija Meriluoto ja teollisen muotoilun maisteriopiskelija Kasprzak etsivät muotokieltä Suomen luonnosta. Materiaaleiksi valittiin koivuvaneri, lasi ja kupari. Vadin suunnittelua johti muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkari.
“Lähdimme miettimään vadin materiaaleja Sipeläisen toiveiden ja halutun vaalean värimaailman kautta. Hänellä oli selkeät mielipiteet siitä, mistä materiaaleista ja muodoista hän pitää, joten vadin suunnittelu lähti käyntiin luontevasti. Turhaa koristeellisuutta vältettiin, jotta ruoka itsessään nousee vadilla pääosaan”, muotoilijat kertovat.
“Meidän näkökulmastamme vatiprojekti oli jännittävä, haastava ja mielenkiintoinen. Poikkeuksellisen vadista tekee se, että sen suunnittelussa oli otettava huomioon sekä estetiikka että käyttötarkoitus. Pelkkä muoto kun voi jo itsessään olla eräänlainen argumentti. Lisäksi vati on käytössä vain 15 minuutin ajan ja sinä aikana vatiannos tulee saada rakennettua mahdollisimman sujuvasti.”
Kilpailuissa valmistettiin 15 annosta lautasille ja 15 annosta vadille. 20 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikin hallinta, tekniikka ja hygienia. Loppukilpailu järjestetään Lyonissa 28.–30.1. 2019.
Lue lisää:
ELO-säätiö