Suomalaisesta lentokonevanerista syntyi designtuoleja

29.01.2015

Aalto-yliopiston opiskelijat esittelevät osaamistaan Tukholman huonekalumessuilla 3.–7. helmikuuta.

Neljätoista kalustesuunnittelun maisteriopiskelijaa on suunnittelut ja rakentanut Tukholman huonekalumessuille nojatuoleja huonekaluissa harvoin nähdystä materiaalista: lentokonevanerista.

– Se on äärimmäisen kestävä mutta myös taipuisa materiaali, jota hyödynnettiin alun perin lentokoneiden valmistuksessa toisen maailmansodan aikana, kertoo lehtori Martin Relander.

– Tuoleissa käytetty 1,5 mm:n paksuinen vaneri on valmistettu Suomessa kotimaisesta koivusta, eikä sitä parempaa materiaalia kevyiden nojatuolien prototyyppeihin varmaan ole olemassa.

Aalto University Ines Wartiainen Auvo Photo by Ville Lahtinen

Sinistä ja mustaa

Ultramariinin sinisen lentokonevanerin lisäksi opiskelijat käyttivät tuolien materiaalina mustaa, 15 mm x 15 mm teräsputkea. Töissä painotettiin kalustesuunnittelun kulmakiviä: rakennetta, sommittelua, käyttötarkoitusta ja kaikkein tärkeimpänä muotoilijan henkilökohtaista taiteellista ilmaisua.

Kaikki prototyypit ovat ensimmäisen vuosikurssin maisteriopiskelijoiden tekemiä, mutta työpajoissa heidän apunaan olivat puu- ja metallipajojen harjoitusmestarit. Työpajoissa korostettiin materiaalin tajua eli sen mahdollisuuksien ja rajoitusten ymmärtämistä sekä huonekalun visuaalisen vaikutelman ymmärtämistä tilassa.

Opiskelijoita ohjasivat Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun professori Jouko Järvisalo, lehtori Martin Relander ja assistentti Noora Liesimaa.

– Onnistunut työpaja ja hyvät tekniset laitteet ja resurssit mahdollistivat materiaaliosaamisen kehittymisen ja kokeilemisen, mutta samalla opiskelijat kehittivät myös muotoiluajatteluaan. Lopputuloksena on muotoilua, joka erottuu ja kiinnostaa kansainvälisesti, professori Järvisalo sanoo.

Opiskelijoiden Ultramarine-näyttely Stockholm Furniture & Light Fair'n Greenhouse -osastolla näyttelypisteessä VH02:08.

Tutustu näyttelykatalogiin!

Linkki tuolien kuviin http://materialbank.aalto.fi:80/public/00e953c4c833.aspx

Lisätietoja:

Lehtori Martin Relander
martin.relander@aalto.fi
puh. 040 592 4992