Vuoden tekstiilitaiteilijan palkinto Maarit Salolaiselle

07.02.2014

Professori, tekstiilitaiteilija Maarit Salolainen valittiin Vuoden tekstiilitaiteilijaksi Muotoilijat 2014 -seminaarin yhteydessä 7. helmikuuta Helsingin Bio Rexissä.

Muotoilualan järjestöjen Ornamon ja Grafian vuosittain myöntämällä tunnustuspalkinnolla nostetaan esiin muotoilun arvoa kilpailutekijänä ja merkitystä yhteiskunnassa.

- Olen palkinnosta erityisen iloinen, koska se on kollegojen antama tunnustus. On hienoa, että muotoilujohtamiseen ja mallistojen suunnitteluun ja hallintaan liittyvää työtä tuodaan esille tuotesuunnittelun rinnalle, Maarit Salolainen kommentoi palkintoaan.

Salolainen työskentelee intialaisen F&F-sisustustekstiiliyrityksen taiteellisena johtajana ja mallistosuunnittelijana. Lisäksi hän toimii professorina Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitoksella. Salolainen valmistui taiteen maisteriksi entisestä Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1992 pääaineenaan tekstiilitaide.

Materiaaleja ja tekniikoita kehitettävä jatkuvasti

Maarit Salolainen keskittyy tutkimuksessaan ja opetuksessaan erityisesti tekstiilien materiaaleihin ja struktuureihin eli niin kutsuttuun 3D-pintasuunnitteluun.

- Kankaat ovat kolmiulotteisia rakennelmia, jotka voidaan luoda lukemattomin eri tavoin. Valmiin kankaan luonteeseen vaikuttavat paitsi sen kuvio, myös langat, tiheydet ja erilaisilla sidoksilla luotu kankaan struktuuri. Materiaalien, värien, kuvioiden ja tekniikoiden suhteen on loputtomia mahdollisuuksia, Salolainen kuvaa.

Muodin muuttuminen ja toiminnallisten materiaalien tarve edellyttävät tekstiileiltä ja kuiduilta jatkuvaa kehittymistä ja uusia ominaisuuksia, kuten kemikaalikestävyyttä.

- Tutkimuksella on tärkeä rooli materiaalien, tekniikoiden ja koko alan kehittymisen kannalta. Ajankohtainen tutkimusalue ovat esimerkiksi erilaiset e-tekstiilit ja älyvaatteet.

Innovatiivisia ratkaisuja monialaisella työskentelyllä

Salolainen on työskennellyt taiteellisena johtajana, suunnittelijana ja konsulttina useassa tekstiili- ja muotoiluyrityksessä niin kansainvälisesti kuin kansallisesti. Hänen vankka kokemuksensa kaupallisesta ja teollisesta tekstiilisuunnittelusta on hyödyksi opetustyössä.

- Mallistojen suunnittelu on pitkälti yhteistyötä brändin, kangastehtaiden ja suunnittelijan välillä. Suunnittelijalla tulee olla ymmärrystä muodista, kaupallisuudesta, kansainvälisyydestä ja kestävästä kehityksestä, sillä tekstiiliteollisuus on maailman suurimpia teollisuuden aloja, Salolainen sanoo.

Tekstiiliosaaminen ja alan opiskelu kiinnostavat yhä enemmän myös muiden alojen edustajia. Materiaalien monet mahdollisuudet innostavat muotisuunnittelijoita, teollisia muotoilijoita, arkkitehtejä ja insinöörejä.

- Aallon liikkuvuus ja monialaisuus tukevat nimenomaan tekstiilialaa. Viime aikojen kiinnostavimmat tulokset ovat syntyneet nimenomaan projekteista, jotka liittyvät materiaalipainotteiseen muotiin ja joissa on yhdistetty arkkitehtuuria ja teollista muotoilua tekstiilirakenteisiin, Salolainen kertoo.

Teksti: Noora Happonen

Takaisin