Selluloosasta tekstiilikuiduksi ja valmiiksi tuotteeksi
21.11.2013
Aalto-yliopistossa on kehitetty kansainvälisesti merkittävä, uudenlainen prosessi puun selluloosan työstämiseen tekstiilikuiduiksi.
Maailman ensimmäistä Ioncell-selluloosakuidusta tehtyä tekstiilituotetta sekä muita tutkimusohjelmissa saavutettuja tuloksia esitellään Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC Oy:n seminaarissa 20.11.2013.
Uudet ratkaisut työstää kuituperäistä materiaalia tekstiiliprosessissa kiinnostavat globaalisti.
‒ Puuvillan tuotantomäärä ei voi lisääntyä tulevaisuudessa sen vaatiman veden ja viljelytilan vuoksi. Toisaalta viskoosin tuotannossa ongelmaksi muodostuvat valmistuksessa käytettävät erittäin myrkylliset kemikaalit, kertoo Aalto-yliopiston tutkija Michael Hummel.
Vastaus markkinoiden tarpeisiin
Tutkimuksessa luotu prosessi ja tekstiilikuitu avaavat uudenlaisia markkinoita suomalaiselle metsä- ja vaateteollisuudelle. Uudelle Ioncell-kuidulle saadaan suomalaisista selluloosatehtaista hyvälaatuista raaka-ainetta.
‒ Tutkimme parhaillaan edelleen selluloosan ominaisuuksia, jotta uutta prosessia päästään pilotoimaan yritysten kanssa. Ympäristöystävällisellä tekstiilikuidulla on kasvavat markkinat, Hummel kertoo.
Uudenlaisen valmistusprosessin avulla selluloosasta saadaan työstettyä hyvälaatuisia tekstiilikuituja perinteistä viskoosituotantoa ympäristöystävällisemmällä menetelmällä. Helsingin yliopistossa kehitettyihin ionisiin liuottimiin perustuvalla prosessointimenetelmällä tuotettu tekstiilikuitu on ominaisuuksiltaan selkeästi viskoosia lujempaa.
‒ Tutkimuksen avulla on onnistuttu parantamaan nykyistä tuotantoprosessia ja kehitetty ympäristöystävällinen tuote, jonka ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Ioncell-kuitu on ekologinen ja erinomainen vaihtoehto puuvillalle ja viskoosille, tiivistää Hummel. Tutkimus on tehty osana FIBICin FuBio Cellulose -tutkimusohjelmaa.
Yhteistyötä yli toimialarajojen
Aalto-yliopiston kehittämästä uudesta tekstiilikuidusta voidaan jalostaa laadukas lopputuote. Tuotetusta selluloosakuidusta toteutettiin yhteistyössä Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen kanssa tekstiilimallikappale.
‒ Suunnittelin ja toteutin huivin, jossa materiaali tulee hyvin esille. Uusi materiaali toistaa erinomaisesti sävyjä ja sen työstäminen oli yllättävän helppoa, kertoo tekstiilitaiteen maisteriopiskelija Marjaana Tanttu.
Aalto-yliopisto on teknisten tieteiden, kauppatieteiden ja taideteollisen alan monialainen tiede- ja taideyhteisö. FuBio Cellulose -ohjelmassa tehty yhteistyö on hyvä esimerkki monialaisesta toiminnasta.
‒ Uusiin mahdollisuuksiin ja tuotteisiin tarvitaan avointa yhteistyötä yli organisaatio- ja maarajojen, kertoo Aalto-yliopiston professori Herbert Sixta.
Tulokset esillä FIBICin seminaarissa
Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC Oy:n tutkimusohjelmissa luodaan tulevaisuuden tuotteita. Uudesta selluloosakuidusta tehty tuote sekä muita tutkimusohjelmissa saavutettuja tuloksia esitellään laajasti FIBICin seminaarissa 20.11.2013 Hanasaaressa.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Christine Hagström-Näsi
p. 050 322 2410
christine.hagstrom-nasi [at] fibic [dot] fi
Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC Oy
Professori Herbert Sixta
p. 050 384 1746
herbert.sixta [at] aalto [dot] fi
Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu