Muotoilussa kannattaa sietää epävarmuutta

05.11.2013

Uudenlaista palvelua konseptoitaessa oivalluksen hetkeä saattaa joutua odottamaan pitkään. Kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Aalto-yliopistossa väittelevä FM Salu Ylirisku tarkasteli tutkimuksessaan muotoiluprosessia, jossa kehitettiin uudenlaista, monikanavaista karttapalvelua luonnossa liikkujille. Hän seurasi, mitä tapahtuu, kun samat ihmiset tapaavat toisiaan yhä uudelleen ja puhuvat karttapalvelukonseptista.

Tutkimuksessa ilmeni, että käsitys konseptista syntyy vasta pohjustusvaiheen jälkeen. Silloin ajatuksen resursseja rakennetaan, eikä pitkään aikaan välttämättä tiedetä, mihin ollaan menossa.

Syvällisestä oppimisesta syntyy periaatteita

Karttapalvelun konsertointiprosessissa näyttäytyi selvästi niin sanottu projektispesifi oppiminen. Termi on Yliriskun luoma ja viittaa projektin aikana tapahtuvaan oppimiseen. Kävi ilmi, että käsitys suunnasta ja tavoitteista voi aluksi olla ihan erilainen kuin prosessin lopussa.

‒ Projektispesifissä oppimisessa oivaltamisen hetki on merkittävä. Silloin tapahtuu muutos: ihmiset alkavat puhua eri tavalla suunnittelun kohteesta ja siitä, mikä on hyvää ja tarkoituksenmukaista. Hetken merkittävyys tulee ilmi vasta jälkikäteen toiminnassa ja puheessa.

Jos oppiminen on syvällistä, syntyy suunnittelun valintoja ohjaavia periaatteita. Karttapalveluprojektissa periaatteeksi tuli karttakokemuksen maksimointi. Kartan haluttiin olevan dynaaminen siten, että käyttäjä voisi olla mahdollisimman suoraan vuorovaikutuksessa karttasisältöjen kanssa.

Uutta muotoilun teoriaa

Yliriskun väitöskirja on samalla sekä empiirinen että teoreettinen. Tutkimus tarkastelee paljon puhuttua käsitteellistä muotoilua – suunnittelua, joka etenee pääasiassa puheen, luonnostelun ja mallintamisen avulla.

Akateemiselle tutkimukselle työ antaa teorian projektispesifistä oppimisesta. Aikaisemmin tutkimuksissa ei ole tarkasteltu muotoiluprojekteissa tapahtuvaa oppimista yhtä tarkasti ja syvällisesti.

Muotoilijalle työ tarjoaa sekä käytännön vinkkejä että perusteita prosessin suunnitteluun.

‒ Kannattaa sietää epävarmuutta. Vaikka lopputuloksesta ei aluksi olisi aivan selkeää näkemystä, on silti mahdollista edetä systemaattisesti oikeaan suuntaan, tuottaa resursseja ajattelulle ja päästä lopulta kirkkaaseen näkemykseen.

Väitöstilaisuus

Salu Yliriskun väitöskirja ”Frame it simple! Towards a theory of conceptual designing ”tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa 15.11. klo 12, ls. 822, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii professori Ellen Christiansen Aalborgin yliopistosta ja kustoksena professori Jack Whalen muotoilun laitokselta.

Lisätietoja:

Salu Ylirisku
p. 040 720 2778
salu.ylirisku [at] aalto [dot] fi
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Takaisin