Kansainvälinen Clay Pit -työpaja ensimmäistä kertaa Aalto-yliopistossa
Eurooppalaisen yhteistyön tuloksena syntynyt kokeellinen työpaja liittyy uuden Contemporary Design -maisteriohjelman lanseeraukseen.
Vuorovaikutteinen Clay Pit -työpaja järjestettiin kuvanveistopajassa lumisella Otaniemen kampuksella viidentoista hengen vierasryhmälle. Ryhmä koostui saksalaisen Hochschule für Gestaltung Offenbach -korkeakoulun opiskelijoista sekä opetushenkilökunnan edustajista. Työpaja on osittain kehitetty Aalto ARTS:issa ja se järjestettiin ensimmäistä kertaa Aalto-yliopistossa viime tiistaina 13. helmikuuta.
“Osallistujat nauttivat mahdollisuudesta heittäytyä kokeilevaan prosessiin materiaalin kanssa ilman, että heidän täytyi ajatella lopputuloksen toteutuskelpoisuutta. He pääsivät tutkimaan materiaalia sen eri muutosvaiheissa ja työstämään sitä käyttäen ylisuuria työkaluja sekä erilaisia tiloja ja pintoja”, kertoo tutkimusapulainen Minerva Juolahti Muotoilun laitokselta.
Työpajan päämääränä oli leikin kautta tarkastella ja oppia materiaalin erilaisia laatuja sekä niiden käyttömahdollisuuksia. Oleellista on myös se, miten osallistujat kokevat kosketuksen materiaaliin. Työpajan kautta kerätään tietoa, jota käytetään Clay Pit -konseptin kehittämiseen. Ensimmäinen työpajaa käsittelevä artikkeli esitetään Restating Clay -konferenssissa Center of Ceramics Art (CoCA) -keskusksessa York Art Gallery:ssä Britanniassa maaliskuussa 2018. Clay Pit -työpaja on myös ehdolla Englannin taideneuvoston Best Family Event award -palkinnon saajaksi.
Clay Pit -työpaja järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2017 Stoke-on-Trentissä osana British Ceramics Biennial (BCB) -festivaalia, jonka aikana se keräsi yli 4 000 vierailijaa. Työpaja on syntynyt BCB:n yhteisö- ja osallistumisohjelman johtaja Dena Bagin sekä Aalto ARTS:in Empirica-tutkimusryhmän tohtorikoulutettava Priska Falinin yhteistyön tuloksena.
Uusi Contemporary Design -maisteriohjelma
Hochschule für Gestaltung Offenbach -korkeakoulun vierailua isännöi Aalto ARTS:in uusi Contemporary Design -maisteriohjelma. Ohjelma yhdistää analogista sekä digitaalista kokeellista muotoilua, ja sen ensimmäiset opiskelijat aloittavat syksyllä 2018.
Ryhmän kolmipäiväisen vierailun tarkoituksena oli ajatusten vaihto muotoilun opetuksen kokeellisista keinoista. Professori Maarit Mäkelä ja luennoitsija Anna van der Lei esittelivät vierailun aikana työtään sekä uuttaa maisteriohjelmaa. Professor Markus Holzbach Hochschule für Gestaltung Offenbach -korkeakoulusta esitelmöi omasta työstään visualisaation ja materiaalitutkimuksen opettajana. Clay Pit -työpaja tarjosi vieraille hienon mahdollisuuden työskennellä kokeellisessa keramiikkatyöpajassa, joka on osittain kehitetty Aallossa.
Clay Pit -työpaja on kehitetty osana eurooppalaista Ceramics and its Dimensions -projektia, joka on osittain rahoitettu EU:n Luova Eurooppa -ohjelman kautta. Aalto ARTS:in Muotoilun laitos on yksi projektin kumppaneista.
Lisätietoa:
Tutkimusapulainen Minerva Juolahti, Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Puh. +358407700655, minerva.juolahti(at)aalto.fi.
Clay Pit -työpaja BCB-festivaalilla 2017
Kuvia Clay Pit -työpajasta BCB-festivaalilla 2017
Tietoa Ceramics and its Dimensions -projektista: futureceramics.aalto.fi
Aalto ARTS:in Contemporary Design -maisteriohjelma